ZAKAJ CURLING?

Razlogov zakaj začeti s curlingom je ogromno. Curling predstavlja izvrsten način rekreacije, druženja in doseganja novih ciljev, ki si jih postavimo. Odličen je za tkanje novih prijateljskih vezi, odkrivanje svojih zmožnosti in sproščanje negativne energije.

Ali se pri curlingu zmatramo, je curling naporen šport?
Seveda. Čeprav morda curliing ni tako fizično naporen kot atletika, košarka,… je fizično kljub temu naporen. Med podajanjem kamnov, je igralec ves čas v poziciji, pri kateri mora vzdrževati ravnotežje predvsem s trebušnimi mišicami in mišicami v nogah. Med treningom odriva, se igralci tudi 2 uri zgolj odrivajo pri čemer uporabljajo večino mišic v telesu. Še bolj naporna stran curlinga, pa je pometanje. Kadar igralci močno pometajo celo dolžino steze, lahko srčni utrip naraste na podobno številko, kot pri sprintu na 100m. V tekmi z 10 igrami, pa lahko igralec pometa tudi do 48 krat. To pa je zadosten razlog za boleče mišice naslednji dan 😉

Ali je v curlingu še kaj več kot zgolj pometanje in podajanje kamnov?
Curling je seveda veliko več kot to. Igra je na prvi pogled seveda sestavljena zgolj iz pometanja in podajanja kamnov, ko pa pogledamo tekmo bliže, opazimo da se za vsako potezo skriva zelo premišljena taktika. Kam postaviti kamen, kako odreagirati na nasprotnikovo potezo, kakšen naj bo plan b, kako močno naj pometamo kamen, kdaj naj pometamo kamen,… Na vse to in še več morajo misliti igralci sami, in ne trener. Za taktiko je v prvi vrsti odgovoren vodja ekipe (skip), ki poteze igralcem tudi narekuje. Kmalu ugotovimo da je taktika curlinga vse prej kot enostavna.

Kaj je curling spirit?
Curling spirit ali športni duh curlinga, je dodana vrednost curlingu. Je tisto, kar dela ta šport še bolj zanimiv, tradicionalen in plemenit. Vsebuje veliko več kot zgolj fair play. To ne pomeni, da v curlingu ni tekmovalnosti. To pomeni, da je tekmovalnost izražena tako, da se trudiš za zmago, za svojo ekipo, in ne z namenom ponižati nasprotnika. Nasprotnik je tvoj nasprotnik zgolj na ledu, ko pridemo z ledu običajno sledi debata ob pijači, ne glede na to, katera ekipa zmaga. Curling spirit je lažje občutiti, kot opisati. Občuti pa se ga lahko že ob prvih stikih s tem športom, kjerkoli na svetu.

Je curling primeren za vse?
Čar curlinga je tudi v tem, da je primeren prav za vse ljudi, ne glede na spol, raso, starost, višino, težo, karakter, predhodne izkušnje s športom… Curling lahko poizkusi prav vsak. V državah, kjer je curling bolj razširjen, ga igrajo tudi igralci, starejši od 70 let. Vadbe curlinga so odvisne predvsem od posameznika in njegovih zmožnosti, vsak pa lahko zelo hitro napreduje. Z vsakim odrivom se počutiš bolj prepričan vase, v svoje zmožnosti in v prepričanje, da je cilj dosegljiv prav vsakemu, to pa je najboljša motivacija za napredovanje.

Želim poizkusiti, kaj rabim s seboj? Na koga se lahko obrnem?
Če želite poizkusiti s curlingom, nas lahko kontaktirate preko facebooka, na e-mail ali telefonsko številko navedeno med kontakti, najlažje pa je, da kar pridete v Ledeno dvorano Zalog v ponedeljek ob 20:30 S seboj ne rabite popolnoma ničesar, razen toplih športnih oblačil, dobre volje in malo zavzetosti :). Za vse ostale pripomočke je poskrbljeno. V dvorani so za izposojo na razpolago metle, in sliderji (posebni nastavki za čevlje, po katerih drsimo po ledeni površini), kamni pa so last klubov in na voljo vsem igralcem. Ob vašem prvem prihodu vas bodo igralci našega kluba z veseljem sprejeli in vam razložili in pokazali vse kar potrebujete za prve začetke curlinga. Prvi trije obiski so povsem brezplačni, brez obveznosti, če pa vam bo šport všeč, v kar ne dvomimo, se klubu lahko pridružite kadarkoli želite.